Tanken
Tanken is geen probleem in Marokko. Er zijn vrij veel benzinestations. In de kleinere tankstations buiten de steden en drukke gebieden kan het wat lastiger zijn om met name loodvrij (sans plomb) te bemachtigen. Wacht dus nooit tot het laatste moment om te tanken. Diesel en super zijn gemakkelijker te krijgen, maar ook die kunnen soms opraken. De brandstof is veel goedkoper dan in Nederland, ongeveer een euro per liter. Betalen gaat meestal contant, alleen bij grote tankstations kun je pinnen of met een creditcard betalen, maar ga hier niet vanuit! Tanken doe je niet bij een tankstation, maar de bediende doet dat. Hij verwacht een kleine fooi van een paar dirhams. Als hij ook uw ramen wast, is een extra fooi op zijn plaats.
Politiecontrole
Overal in Marokko zult u politiecontroles tegenkomen. Vaak ziet u ze aankomen omdat tegenliggers u een lichtsignaal geven. Er zijn snelheidscontroles met camera’s en af en toe flitskasten. Maar meestal wordt een politiecontrole aangegeven met een driehoekig waarschuwingsbord op de weg dat u moet stoppen. Als u wordt aangehouden voor te hard rijden, kunt u altijd de domme toerist spelen die niet wist hoe hard hij moest rijden, maar een fikse boete kan ook het gevolg zijn. Stop ALTIJD op een kruispunt voordat u de weg opgaat!
Stop ALTIJD bij een verkeerscontrole/wegversperring, ook als u geen politie ziet! Ze verschijnen plotseling
Geld in Marokko
De munteenheid van Marokko is de dirham, verdeeld in 100 centimes. Er zijn biljetten van 500, 200, 100, 50 en 20 dirham en munten van 10, 5, 1, 1/2 dirham en 20 en 10 centimes. De waarde van 1 dirham is 0,095 eurocent (sept 2022). Kijk voor de dagelijkse wisselkoers bijvoorbeeld op www.wisselkoers.nl
Geldautomaat in Marokko
Bij aankomst in Marokko kunt u met een girokaart (met Maestro- en Cirrus-logo) of bankpas euro’s wisselen of gebruikmaken van geldautomaten. Er zijn ook veel wisselkantoren en geldautomaten in de grotere steden. Ten zuiden van het Atlasgebergte vindt u geldautomaten in grotere plaatsen als Ouarzazate, Tinerhir en Zagora. Zorg ervoor dat u altijd een hoeveelheid contant geld achter de hand hebt voor het geval een geldautomaat niet werkt of leeg is. Dit kan vooral in het weekend het geval zijn.
Veilig betalen in Marokko
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo ingesteld voor gebruik binnen Europa. Als u in Marokko geld wilt pinnen, moet u deze instelling tijdelijk wijzigen in ‘Wereld’. Als dit via uw internetrekening niet mogelijk is, is het raadzaam ruim voor uw vertrek contact op te nemen met uw bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van uw bankpas buiten Europa.
Geld wisselen in Marokko
Bewaar wisselbiljetten en pinbonnetjes voor het geval u de dirhams moet terugwisselen. Accepteer geen beschadigde biljetten bij het wisselen van geld; het is moeilijk ze weer kwijt te raken. Houd altijd wat kleingeld bij de hand voor fooien, toiletbezoek enz.
Verkeersregels
Rijden in Marokko is even wennen, vooral in de steden. Maar als u er eenmaal aan gewend bent, is het goed te doen. De hoofdwegen zijn goed geasfalteerd en alles is goed bewegwijzerd. Plaatsnamen en toeristische attracties worden in het Arabisch en in westerse karakters aangegeven. Het enige wat vaak ontbreekt zijn straatnaambordjes en dat kan tot verwarring leiden, vooral in de steden.
De verkeersregels zijn min of meer dezelfde als in ons land. Niet alle Marokkanen houden zich er echter aan. Er zijn regelmatig snelheidscontroles, vooral in de buurt van een dorp of stad. In dorpen is de maximumsnelheid 40 km per uur. Net buiten dorpen of steden mag je 60 als dat staat aangegeven en iets verderop 80 km per uur. Op de lange stukken mag je vaak 100 km per uur, maar dat haal je niet altijd vanwege vrachtwagens, ezels enz. In en rond de grote steden kunnen de Marokkanen soms roekeloos rijden en geldt het recht van de grootste auto. Je kunt van alle kanten ingehaald worden en als een auto of brommer denkt dat je ze niet gezien hebt zullen ze eerst toeteren. Houd dus alle spiegels goed in de gaten. Buiten de steden is het echter erg rustig op de weg en kun je rustig rijden. Een groot verschil met Nederland is dat in Marokko niet alleen auto’s op de weg rijden, maar ook brommers, fietsers, voetgangers, ezelkarren, kamelen en dubbel geladen vrachtwagens. Ga er nooit van uit dat ze aan de kant gaan, ze zijn in staat om de weg over te steken als je aan komt rijden! Auto’s remmen niet bij zebrapaden om u te laten oversteken. Naast andere weggebruikers kunnen ook kinderen plotseling voor uw auto langs rennen om dadels of olijven te verkopen. U kunt rustig rijden en ze zullen opzij gaan, maar let wel op.
Let extra goed op op de bergwegen in de Atlas. Marokkanen rijden net als Fransen , dus er is altijd een kans dat een tegenligger zich plotseling op uw rijstrook bevindt. Vooral in de bergpassen is dit niet echt ontspannen rijden. De claxon is het belangrijkste onderdeel van de Marokkaanse auto. De claxon wordt gebruikt bij het geringste teken van onraad, probeer kalm te blijven, het getoeter is niet persoonlijk bedoeld. Laat u niet afschrikken om te gaan rijden, go with the flow en het is een fantastische manier om het binnenland te zien!
Papieren
Een Europees rijbewijs wordt over het algemeen geaccepteerd in Marokko, een internationaal rijbewijs is niet nodig. Als u met uw eigen auto rijdt, zijn een groene kaart en alle registratiepapieren nodig. Een wegenkaart kunt u ook het beste hier kopen, want die is in Marokko bijna niet te krijgen. U kunt verschillende kaarten kopen bij de grotere boekhandels.
Wegenkaart:
Een aanbevolen wegenkaart voor Marokko is Michelin kaart nummer 742.